the shoulder

پارگی اسلپ شانه، راهنمای جامع از علائم هشداردهنده تا درمان قطعی و بازگشت به فعالیت

پارگی اسلپ شانه

وقتی در قسمت لبه کاسه شانه (لابروم گلئوئید) آسیب دیدگی و پارگی بر اثر عوامل مختلف از جمله، حوادث رانندگی و یا بر اثر ورزش های حرفه ای و سنگین که بیش از حد در پرتاب ها و یا بلند کردن وزنه و یا شیرجه زدن ها و کشیدگی این عضو اتفاق بیافتد، منجر به پارگی اسلب شانه می شود.

پارگی اسلپ شانه

✅تایید شده توسط دکتر کامرانی راد

لابروم شانه چیست و چه وظیفه‌ای در شانه دارد؟

لابروم شانه نوعی غضروف است که در مابین سر استخوان بازو که گوی شکل است و کاسه کتف که فضایی کاسه ای شکل دارد که سر بازو در آن قرار می گیرد و توسط لابروم شانه دور تا دور آن احاطه شده و کار نگهداشت و متصل کردن استخوان بازو در قسمت کاسه ای شکل کتف را بر عهده دارد.

عملکرد لابروم در حقیقت با ایجاد فضای زیاد و عمیق تر کردن فضای مفصل، باعث نگهداشت قسمت توپی شکل را در کاسه کتف می گردد.

از دیگر موارد فایده این عضو می توان به حالت ضخامتی که دارد قوام بیشتری به شانه داده و حکم ضربه گیر و نقش پیستون را در شانه بازی می کند و نمی گذارد ضربه مستقیماً به گوی و در نهایت به کاسه کتف وارد شود.

SLAP tears happen when you tear cartilage in the inner part of your shoulder joint. The tears can be caused by injury or overuse and make it painful or difficult for you to move your shoulder and arm. Left untreated, these tears can cause chronic pain, limit how much you can use your arm and shoulder and lead to more serious shoulder problems.

پارگی‌های SLAP زمانی اتفاق می‌افتند که غضروف قسمت داخلی مفصل شانه شما پاره شود. این پارگی‌ها می‌توانند در اثر آسیب یا استفاده بیش از حد ایجاد شوند و حرکت دادن شانه و بازو را برای شما دردناک یا دشوار کنند. در صورت عدم درمان، این پارگی‌ها می‌توانند باعث درد مزمن شوند، میزان استفاده شما از بازو و شانه را محدود کنند و منجر به مشکلات جدی‌تر شانه شوند.

my.clevelandclinic.org

عمده‌ترین دلایل وجود درد شانه و کتف

پارگی اسلپ شانه

علل و انواع پارگی اسلپ

مفصل شانه که دقیقا ابتدای استخوان شانه که حالت و شکل گردی هم دارد، در داخل گودی استخوان کتف به نام گلئوئید، واقع شده و دور تا دور این گردی با عضلات و غضروف های محکم و انعطاف پذیری بسته شده که یک فضای بزرگی را تشکیل می دهد. این لبه کاسه به لابروم معروف است.

لابروم دقیقا محل اتصال رباط ها و زردی پی ها هستند و لبه بالایی و یا فوقانی محل اتصال زردپی ها، ماهیچه دوسر بازویی واقع شده که با پارگی این قسمت که می تواند به طرفین نیز گسترش یابد، در واقع پارگی اسلپ شانه یا Superior labrum anterior to posterior (SLAP) tears اتفاق می افتد.

پارگی اسلپ شانه می تواند در انواع مختلف اتفاق بیافتد که عبارتند از:

1- در اولین نوع که مقدار کمی از پارگی در اسلپ رخ می دهد، که به نام دژنراسیون معروف است. در این مرحله که می تواند برای افراد مسن سال که مقاومت زیادی در اسلپ شانه آن ها وجود ندارد اتفاق بیفتد. این موارد را به علت کمی حجم پارگی، می توان بدون جراحی درمان نمود.

2- دومین نوع پارگی اسلپ که شایع ترین نوع آن محسوب می شود، در قسمت بالایی لابروم، پارگی اتفاق می افتد و از گودی کاسه فاصله پیدا می کند.

در این قسمت خود به سه نوع پارگی قدامی، پارگی خلفی و پارگی ترکیبی قدامی – خلفی تقسیم بندی می شود.

3- در پارگی نوع سوم که به پارگی دسته سطلی معروف است، بدین شکل است که قسمت پاره شده در داخل مفصل شانه گیر افتاده و باعث قفل شدن حرکت شانه و درد در آن می شود.

4- در نوع چهارم، پارگی لابروم از داخل زردپی سر دراز به ماهیچه دوسر بازویی کشیده شده و امتداد پیدا می کند.

پارگی اسلپ شانه

درمان شانه یخ زده چگونه انجام می‌شود؟

علائم پارگی اسلپ شانه

پارگی اسلپ (SLAP tear) یکی از آسیب‌های شایع شانه است که به دلیل آسیب به لب مفصلی شانه رخ می‌دهد. این آسیب معمولاً در ورزشکاران بسیار شایع است و علائم پارگی نیز متفاوت خواهد بود:

علامتتوضیحات
درد عمیق و ممتددرد در عمق شانه که با حرکات خاص تشدید می‌شود.
کاهش قدرت و توانمندی شانهکاهش توانایی در انجام حرکات روزمره و فعالیت‌های ورزشی.
درد در جلوی شانهدرد در ناحیه نزدیک به عضلات دوسر بازو.
صدای شانهاحساس صدای “تق تق” یا “کلیک” در هنگام حرکت دادن شانه.
حالت خواب رفتگیاحساس خواب رفتگی یا بی‌حسی در ناحیه شانه.
کاهش دامنه حرکتیمحدودیت در حرکات شانه، به ویژه در زوایای خاص و احساس قفل شدن شانه.
پارگی اسلپ شانه

تشخیص و درمان به چه شکل است؟

از جمله راه های تشخیص پارگی اسلپ شانه، می توان با مراجعه به بهترین فوق تخصص جراحی شانه در تهران مورد معاینه و ویزیت قرار گرفت که پی به تشخیص در چند مرحله می انجامد.

در مرحله اول با مراجعه به جراح شانه شناخته شده و خوب و باسابقه و ویزیت توسط ایشان با معاینه فیزیکی و بالینی و تست و انجام دامنه حرکتی شانه بیمار، می تواند اطلاعات اولیه و تشخیص پارگی اسلب را تا حدودی متوجه شود.

ولی برای این که اطمینان از پارگی اسلب حاصل شود، با استفاده از روش تصویر برداری با MRI که به تصویر برداری رزونانس مغناطیسی معروف است، از این راه می توان به جزییات و قسمت های مختلف نرم شانه از جمله رباط ها و زردپی ها و قسمت های پاره شده در این نواحی، به دو روش تزریقی و بدون تزریقی تشخیص داد.

در روش با تزریق بهترین نتیجه حاصل می شود و می توان به بهترین وضع ممکن تمامی اجزاء نرم داخلی شانه را مشاهده کرد و بررسی نمود.

رادیولوژی نمی تواند این گونه بیماری راه تشخیصی مناسبی باشد. به این علت که استفاده از رادیولوژی فقط برای تشخیص شکستگی استخوان های بدن مورد استفاده می شود و کاربرد دارد و قسمت های نرم بدن در این روش معلوم و مشخص نیستند.

از طریق آرتروسکوپی که یک نوع تصویربرداری مطمئن و امن با روش ایجاد سوراخ در شانه و فرستادن لوله ی آرتروسکوپ به ناحیه اسلپ شانه است، می توان با این روش تشخیص درستی از پارگی اسلپ انجام داد.

روش های درمان پارگی اسلپ شانه بستگی به میزان و وسعت پارگی اسلپ شانه دارد. پارگی های با شدت و میزان کم را می توان بدون جراحی و با دستورالعمل هایی که آقای دکتر امین کامرانی راد انجام می دهند، درمان نمود. برای درمان پارگی های گسترده و بیشتر، با استفاده از روش جراحی آرتروسکوپی می توان درمان خوبی انجام داد و به ندرت با استفاده از روش جراحی باز، این قسمت از شانه را جراحی و درمان می کنند.

در بعضی مواقع درمان های دارویی ضد التهابی و غیر استروئیدی نیز توسط متخصص جراحی شانه انجام می شود تا از درد و التهاب به صورت اولیه کاسته شود. در ادامه اگر بهترین جراح شانه به این نتیجه رسید که درمان از راه غیر تهاجمی و غیر جراحی انجام شود، از روش تمرینات و حرکات ورزشی و دستورالعمل هایی که در این خصوص داده می شود، نسبت به درمان اقدام خواهد شد.

در بعضی مواقع نیز درمان ها از طریق فیزیوتراپی باید انجام شود که تشخیص آن با پزشک معالج می باشد و با دادن برنامه فیزیوتراپی اقدام موثر انجام می شود.

پارگی اسلپ شانه

مطلب ویژه: چه زمانی باید به فوق تخصص دست و آرنج مراجعه کنیم؟

نکات مهم برای حفظ سلامت شانه

ورزش سبک یادت نره! 🏋️‍♀️

هر روز چند تا حرکت کششی و تمرین سبک انجام بده تا شونه‌هات همیشه سرحال باشن. مخصوصاً اگر زیاد پشت میز می‌شینی یا ورزش‌های سنگین انجام می‌دی.

یه کم به شونه‌هات استراحت بده! 🛌

اگه همیشه شونه‌هات تحت فشاره (مثل بلند کردن وسایل سنگین یا استفاده زیاد از موس کامپیوتر)، وقتشه بهشون استراحت بدی تا نفس بکشن!

حواست به حالت بدن باشه! 🧍‍♀️

صاف بشین، کمرتو خم نکن، و موقع کار یا ورزش حواست باشه که حالت بدنت درست باشه. خم شدن زیاد یا قوز کردن می‌تونه شونه‌هات رو اذیت کنه!

بارهای سنگین رو تقسیم کن! 🎒

وقتی می‌خوای چیزی سنگین حمل کنی، وزن رو درست تقسیم کن (مثلاً به جای یک دست، از دو دست کمک بگیر). این کار باعث می‌شه فشار زیادی به شونه‌هات وارد نشه.

گرم کردن قبل ورزش یادت باشه! 🔥

قبل هر فعالیت ورزشی یا سنگین، شونه‌هات رو خوب گرم کن. مثل ماشین، اول باید آماده بشی تا بعدش خوب کار کنی!

حرکتِ اشتباه، شونه خراب! 🚫

همیشه حرکات صحیح رو یاد بگیر، مخصوصاً در ورزش یا کارهای سنگین. حرکت‌های اشتباه یا ناگهانی می‌تونن آسیب جدی به شونه‌هات وارد کنن.

زمان درد و مشکل، نگو غُلط کردم! 🤕

اگه حس کردی در شونه‌هات درد یا مشکل داری، زودتر به یه متخصص مراجعه کن. خوددرمانی ممنوع!

شونه‌هات رو دوست داشته باش! ❤️

سلامت شونه‌ها فقط به ورزش و استراحت وابسته نیست؛ تغذیه خوب (مثل خوردن غذاهای ضدالتهابی مثل ماهی و گردو 🐟🌰) هم خیلی مهمه!

از شونه‌ها برای ابراز عشق هم استفاده کن! 🤗

همیشه مراقب شونه‌هات باش؛ وقتی شونه‌های سالم داری، می‌تونی بغل‌های گرم‌تری به عزیزانت هدیه بدی!

در ادامه اگر در خصوص این بیماری نیاز به توضیحات بیشتر و یا مشاوره رایگان داشتید می توانید در قسمت تماس با ما در سایت ما و از طریق شماره تلفن های موجود سوالات خود را بپرسید.

مفصل شانه و دلایل تعویض این مفصل

سوالات متداول

از کجا بفهمم شونه‌ام مشکل اسلپ داره؟ 💭

معمولاً این مشکلات با درد شروع می‌شه. مثلاً وقتی شونه‌ت درد می‌گیره، صداهای عجیب مثل کلیک می‌شنوی و حس می‌کنی نمی‌تونی مثل قبل بازوت رو بالا بیاری یا چیزی بلند کنی. اگه این حس‌ها رو داری، بهتره بری پیش دکتر.

چرا این پارگی بیشتر سراغ ورزشکارا می‌ره؟ ⚽️🏋️‍♂️

خب، چون ورزشکارا (مثل کسایی که وزنه یا توپ سنگین بلند می‌کنن) بیشتر از شونه‌شون استفاده می‌کنن. فشار زیاد روی شونه، مخصوصاً اگه حرکات سنگین و تکراری باشه، می‌تونه باعث پارگی بشه.

پارگی اسلپ حتما باید جراحی بشه؟ 😟🔪

نه بابا! همیشه که به جراحی نمی‌رسه. اگه مشکل خیلی شدید نباشه، با فیزیوتراپی، ورزش‌های خاص و دارو می‌شه درستش کرد. ولی اگه پارگی خیلی جدی باشه، جراحی ممکنه لازم بشه.

چقدر طول می‌کشه که خوب بشم؟ 🕒

بستگی داره. اگه درمان غیرجراحی باشه، ممکنه چند ماه طول بکشه تا شونه‌ت دوباره قوی بشه. اگه جراحی کنی، معمولاً بین 4 تا 6 ماه زمان لازمه تا بتونی مثل قبل از شونه استفاده کنی.

اگه به پارگی اسلپ توجه نکنم چی می‌شه؟ ❌

خب، حقیقت تلخ اینه که اوضاع بدتر می‌شه! شونه‌ت ضعیف‌تر می‌شه، دردش بیشتر می‌شه و دیگه نمی‌تونی راحت کارای روزمره‌تو انجام بدی. پس جدی بگیرش!

چطور می‌تونم جلوی این پارگی رو بگیرم؟ 🛡️

خیلی راحت:
شونه‌هات رو تقویت کن (با ورزش‌های سبک).
موقع بلند کردن چیزای سنگین، یا ورزش، درست و حرفه‌ای عمل کن.
به بدن و شونه‌هات استراحت بده.
و یادت نره که هر دردی، هشدار بدنه!

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
تماس